Віктор Лесик: «Ми – надія розвитку студентського медіа»

Громадські думки формуються на основі інформації, яку подають ЗМІ. Якість та достовірність цієї інформації залежить від роботи журналістів, а професіональний фахівець народжується ще у стінах університету.  Сьогодні мова йтиме про студентський проект – «ПНУ Медіа». Про ідею,  діяльність та мету студентського медіа ми дізнались більше у засновника проекту «ПНУ Медіа», фотографа та активіста – Віктора Лесика. Чи підтримує університет цікаві проекти ідейних студентів – читайте далі.
 
ffKDiiCvJXQ
 
– З чого почалось життя «ПНУ Медіа»? Хто ініціатор проекту?
 
– Це той унікальний випадок, коли проект утворився із назви, а не навпаки. Буває, їдеш в автобусі до іншого міста, сидиш біля вікна і в голові виникають  різноманітні ідеї. Так виникла й ідея нашого «Медіа». На початку я уявляв лише певну концепцію. Ідея полягала у прямих ефірах на «YouTube», де студенти могли б досліджувати та обговорювати важливі питання, які часто виникають стосовно вступу, стипендій, гуртожитків і багато іншого. Зараз у нас трохи інша мета і контент. Гадаю, без тих перших спроб цього всього могло б і не бути. Я дуже радий, що є частиною цієї команди і вбачаю в нас великий потенціал, адже окрім нас такого немає ні в ПНУ, ні, мабуть, і в Івано-Франківську.
 
– Хто підтримав ідею створення проекту?
 
– Тут варто згадати людину, яка побачила у моїх очах іскру і зробила все можливе, аби допомогти мені це реалізувати – це Андрій Шпак, аспірант ПНУ, а також адміністратор спільноти «ПНУ Life» у соціальній мережі «Вконтакті». Вперше я написав йому ще на початку навчання, як тільки поступив в Прикарпатський. Краще пізно, ніж ніколи, але десь взимку Андрій сам зв’язався зі мною і підтримав мою ідею. 15-го березня ми отримали усний дозвіл на роботу такого проекту, а також на доступ до однієї із аудиторій для роботи над проектом.
 
ExI1vfizJDc
 
– Розкажіть про людей, які працюють над проектом «ПНУ Медіа».
 
– Впродовж всього часу до нас долучалися багато людей. З часом сформувалась справді сильна команда, яка на ентузіазмі працювала та набувала навичок у створенні медіа-контенту. Зараз команда налічує близько 20-ти людей. Людина, котра зробила великий вклад у розвиток ПНУ Медіа – це Ілля Богатчук – режисер, монтажер, ведучий, активна і творча людина. Він завжди підтримував мене, навіть коли у мене опускалися руки. У команді є ще дівчата-ведучі – Іра Сисак та Настя Грищук, чиїми голосами звучать більшість наших випусків. Маю визнати, що ця трійця – дуже талановиті та віддані ідеї люди. Я більш ніж впевнений, що кожен з них знайде себе в майбутньому. Маємо ще сценаристів, котрі роблять цікаві новини. Здається, що якби ці люди працювали на телебаченні та отримували за свою роботу хороші кошти, то це було б щось нове, сучасне і дуже круте.
 
Tf1uEHDkKx8 (1)
 
– На якій основі існують «ПНУ Медіа»?
 
– «ПНУ Медіа» – це студентський медіа-блог. Ми ніде не зареєстровані і працюємо у звичайній університетській аудиторії.
 
– На яку аудиторію зорієнтоване ваше «Медіа»?
 
– Спочатку ми орієнтувались на аудиторію студентів Прикарпатського університету, та з часом почали залучати увагу студентів франківських вишів. Останнім часом наша ціль – це рідне місто, оскільки наш соціальний експеримент про міські мурали став найуспішнішим з решти робіт та набув розголосу. Цей проект дав мені та команді віру у те, що навіть із дешевою технікою та без підтримки жодних організацій можна робити цікаві та корисні проекти.
 
– Як допомагає університет вашому проекту?
 
– Від ПНУ ми отримали хіба що усне погодження, аудиторію у користування з 15:00 до 18:00 та 1000 гривень з офіційного рахунку. Звичайно, можна жити по принципу «дякуємо і на тому», але я така людина, котра не може стояти на місці, мені завжди потрібен прогрес. Я дуже сподіваюсь, що наш ВНЗ повірить у нас і більше підтримає, хоча б інформаційно.
 
y6aOHT-2-6k
 
– Чи є медіа на яке ви рівняєтесь?
 
– Оскільки у нас ще немає конкретної аудиторії, а відповідно і чіткої концепції, то є дуже багато можливостей для розвитку. Ні, ми не рівняємось ні на кого і стараємось втілювати саме власні ідеї. Мені імпонує студентське медіа КПІ, вони працюють на високому рівні, та й ми намагаємось бути оригінальними у своїй справі.
 
– Які теми домінують у вашому «ПНУ Медіа»?
 
– Студентському медіа перш за все треба зацікавити студентів. Поступово ми стараємось підбирати такі теми, які справді важливі саме студентам нашого вишу: про забудову біля університету, про ціни на навчання та студентські потреби. Окрім того, є речі, які варто виокремити якраз для такої аудиторії – це різноманітні гаджети, події та можливості.
 
– Які плани розвитку «ПНУ Медіа»?
 
– Не зупинятись. Ми – надія розвитку студентського медіа та активізації студентів. Велика проблема – це пасивність нашої молоді. Та я сподіваюсь, що до нашої команди долучиться ще більше молодих талантів.
 
Tg8z3n1vncY
 
– У якому ЗМІ ви себе бачите у майбутньому?
 
– Щодо мене – то в жодному. Звичайно, це досвід і я б хотів спробувати себе на телебаченні. Я люблю досліджувати проблеми, збирати факти, опитувати та аналізувати. Але я поки не бачу можливості реалізувати себе саме як журналіст, бо зараз ця сфера загрузла в рекламі, продажності, конкуруванні та «погонею» за грошима. Є один чудовий фільм –  «Телеведучий: Легенда про Рона Борґанді», який показує, наскільки суспільство втомилось від сірих новин. Так і у нас.
 
– Як університет повинен допомагати ініціативним студентам та юним журналістам?
 
– Гадаю, університет повинен долучатися до схожих ініціатив, оскільки ця справа корисна і суспільно важлива. Коли ми починали, у нашій аудиторії не було ні Wi-Fi, ні колонок для монтажу відео, та ми не втрачатимемо віри у свої сили і продукт.
 
– Розкажіть про створений вами віртуальний тур Прикарпатським університетом.
 
– Така ідея у мене зародилась вже давно. Спочатку я створив такий тур для корпусу Міжнародних відносин, а згодом вже і для всього університету. ПНУ надзвичайно великий і зробити віртуальні тури усіма відділеннями та аудиторіями вище моїх сил, тим паче роблячи це безкорисно. Ця віртуальна екскурсія допоможе майбутнім абітурієнтам дізнатись більше про Прикарпатський університет та побачити всю його красу.
 
Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *