Юрій Журавель: «Карикадурка стала своєрідним літописом життя України останніх декількох років»

Вчора 26 жовтня о 19:00 в Івано-Франківській філармонії відбувся перший касовий концерт гурту «От Vinta». «Вежа» поспілкувалась із Юрієм Журавлем – українським музикантом, лідером та вокалістом гурту «OT VINTA», а також художником, аніматором, актором та сценаристом.
 

Цього разу поговорили з Юрієм про мистецтво, карикатури та патріотизм. У світ вийшла не перша книга Юрія «Карикадурка-2», яка стала найуспішнішим проектом на платформі «Спільнокошт» та серед українців.
 

– Юрію, ви тішите своїх прихильників не тільки музичними доробками, але і виданням книг. Розкажіть більше про цю справу.
 

Цього року я презентував книгу «Битва за землю рідну», де зібрані переможні битви, 14 битв від Святослава Хороброго до Донецького аеропорту. Всі розповіді в ілюстраціях. Книга для хлопчиків та дівчат віком від 10-50-ти років.
 

Як вдається поєднувати музичну справу та видавати книги?
 

– Після того, як цього року нас не пустили до Перемешля, всі українці, які знаходилися на цій території, приїхали нас провідати на цьогорічний Форум видавців у Львів. Зараз ми активно гастролюємо. Влітку у нас було менше концертів і через це складається враження, що російська пропаганда працює ще жвавіше. Нас зовсім немає ні на телебаченні, ні в радіоефірах. Доводиться самостійно «пробиватися» в ефіри. Незважаючи на все це, ми активно приймаємо участь у різних фестивалях не тільки в Україні, але й за кордоном. Цього року були в Голландії, Німеччині та Канаді. Плануємо ще записувати новий кліп на стару пісню «Попереду», бо попередній нам «страшно» не подобається, ми зробимо його із новим звучанням та готуватимемо новий альбом.
 

img_3915
 

Як виникла ідея створення карикатур?
 

Ідея виникла ще на Майдані. Ми робили виставку робіт на вулиці Грушевського і подумали чого б не зібрати все в книгу. Кинули цю ідею на «Спільнокошт», де нас активно підтримали люди. У таких умовах кожного дня з’являлися все нові і нові сторінки, тому упорядникам і верстальникам було дуже важко. За весь час існування «Великої ідеї» наш проект став найшвидшим та найуспішнішим. Думаю такий результат через те, що я всю свою роботу роблю відкрито. Люди розуміли, що з цього проекту я не заробляю гроші. Зараз ми готуємо календар, який з часом може вилитися в книжку під назвою «Знай своїх». Дуже хочеться своїми картинками надихнути когось на створення фільму.
 

– Розкажіть більше про «Карикадурку-2».
 

– Карикадурка стала своєрідним літописом життя України останніх декількох років і, особливо, доленосного 2014-го. Історія в малюнках, добре знайомі обличчя: політики, історичні постаті українського державотворення, журналісти, світові зірки, музиканти, артисти і просто добрі і хоробрі люди у смішних шаржах. Крім того є карикатури на тих, чиї пики викликають гіркоту у роті. Спектр постатей величезний: від Гатила, Святослава, Данила Галицького, Івана Мазепи, до героїв Небесної сотні, Дмитра Яроша, Мустафи Джемільова. Кожен шарж чи карикатура не може залишити байдужими, кожна – точний штрих олівця з ідеальним підкресленням рис особистості того чи іншого персонажу. Цей альбом не просто зацікавлює, а й спонукає самостійно шукати відповіді на питання, що хвилюють.
 

img_3906
 

Яка думка стосовно нових починаючих письменників? Кого читаєте із дебютантів?
 

Молодь зараз дуже активна. Останнім часом мені доводиться спілкуватися із молоддю, котра добре і ретельно знає історію і вже зараз пише історичні повісті та роботи. Тішить, що сьогодні дуже багато грамотного народу.
 

Останнім часом я зовсім не читаю художню літературу, бо вважаю це втратою часу, оскільки це те ж, що переживати чуже життя, а у мені й свого достатньо. Тому зараз я читаю наукову публіцистичну літературу.
 

img_3899
 

– Сьогодні на полицях книгарень можна зустріти широкий асортимент книг про війну. Яка ваша думка стосовно цих видань?
 

Зараз на правду є багато книг на цю тематику. Було б непогано, якщо б це були чесні фактажі. Коли з’являються описи чи повісті учасників тих подій – це здорово. Цього року мене вразила книга «Холодний Яр», яку презентує дочка автора Юрія Горліса-Горського. Це видання, як другий Кобзар для патріотів. Зараз є ідея зробити комікс на цю книжку, щоб дітки знали і розуміли свою історію.
 

– Які враження від концерту в Івано-Франківську?
 

– Івано-Франківськ – перше місце, де ми ризикнули грати на касу. Для нас це дуже знаково. За стільки років україномовний шоу-бізнес, тим паче рок-бізнес, живе важко, нам складно збирати прихильників. Але Франківськ нас завжди радо зустрічає, за що ми і вдячні.
 

Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *