Артем Полежака: «Написання книги стало для мене духовною практикою»

Артем Полежака – український поет. За освітою Артем архітектор. Лауреат Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка за порно-поему «Jenna».
 
Свого часу Артем Полежака успішно заявив про себе, як переможець численних поетичних слемів (в Києві, Хмельницькому, Миколаєві, Харкові й інших містах). Він активний учасник різноманітних акцій громадянської непокори. З початком російської агресії на Сході України регулярно брав участь в різноманітних арт-десантах, виступаючи перед військовими.
 
2011-го року разом з гуртом «Барабас» записав диск «Весна, Любов, Полежака», здійснив всеукраїнський тур. 2016-го року нарешті побачила світ його перша повноцінна поетична збірка «Стіхи о жизні» видавництва «Люта справа». Автор текстів пісень таких виконавців, як «Kozak System», Орест Лютий, «Телері», «Бумбокс».
 
img_3807
 
– Розкажіть про нову збірку «Стіхи о жизні».
 
– Нарешті вийшла моя перша “сольна” збірка. До цього я друкувався із різними поетами в одній книзі. До того ж, я всі свої роботи публікував у соціальних мережах. Я зрозумів, що Інтернет уже не дає того простору свободи слова, тим паче для такої не толерантної людини як я (сміється). По-друге, я почав шукати, що про мене пишуть в Інтернеті і познаходив свої тексти, які були змінені до непізнаваності. Таке враження, що хтось їх почув, переказав по-своєму, а потім хтось третій записав. Тому я вирішив із цим всім навести порядок. Все б нічого, якби під цими віршами не стояв підпис «Артем Полежака».
 
– Чим для вас стала ця збірка?
 
– Написання книги для мене стало духовною практикою, бо всі мої тексти були розкидані. Частину з них я взагалі не записував, вони були на різних флешках чи дисках, деякі загубились у мережі. Працюючи над збіркою мені довелося все шукати заново, гуглити, відновлювати, тобто все складати до купи. В результаті, половину з того я викинув. Потім подивився на те, що залишилося та звідти вибрав найкраще і вийшла така книжка, за яку мені не соромно. У книзі всього дві граматичні помилки, які ніхто не помітив при вичитці, проте, це дуже якісне видання.
 
img_3811
 
– Чи плануєте їздити із презентаціями Україною?
 
– Я у багатьох місцях презентую свої книги, але туру із презентаціями у мене немає. Цього літа я відвідував багато фестивалів, де виступав та літературних сценах. До того ж, часто проводжу авторські літературні вечори. Разом із хлопцями з «Лютої справи» ми їздили у Маріуполь із літературними вечорами.
 
– Піар важливий для літератора, чи, якщо твір вартісний, то він обов’язково знайде читача?
 
–  Одне іншому не заважає, і знову ж таки, все залежить від того, яку мету ставите перед собою конкретно ви, ну, тобто, літератор. Якщо річ вартісна, то вона вартісна – і з чим нічого не поробиш. А з іншого боку, Ви задаєте мені такі риторичні питання, що крім «так» чи «ні» іншої відповіді не виникає в голові. Ну звичайно важливий піар! Так само, як будь яка реклама.
 
– Знаю, що ви часто співпрацюєте із музикантами. Які пісні створені на ваших текстах?
 
– Я пишу тексти для деяких гуртів. Гурт «Kozak System» співає вже третю пісню на мої вірші. Декілька текстів співає Орест Лютий, у якого вже вийшов новий альбом, де майже половина текстів написані мною. Один мій текст взяв у розробку гурт «Бумбокс».
 
Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *