До освітніх реформ – з обережністю (ВІДЕО)

До реформ – з обережністю. Вивчати історію України окремо від Всесвітньої історії, а Українську літературу окремо від Зарубіжної. Відповідне звернення Івано-Франківська обласна рада адресувала Міністерству освіти та науки. Депутати просять відтермінувати остаточний розгляд проекту типового навчального плану для старшокласників.

Так зване викладання інтегрованих навчальних курсів передбачає і виключення з переліку обов’язкових природничих дисциплін. Зокрема, до розряду необов’язкових мали б відійти фізика, астрономія, хімія та географія. Їх планують інтегрувати в єдину дисципліну “Людина та природа”.

Звернення “щодо непродуманого запровадження інтегрованих навчальних курсів” депутати підтримали майже одноголосно. Причому звернулися не із “пропозицією”, як йшлося в проекті рішення, а з “вимогою”. Наразі не затверджувати даний проект типового навчального плану.

Ідея інтеграції двох “історій” порушує норми кількох чинних документів, йдеться у зверненні. Зокрема, порушена норма Державного стандарту, який передбачає синхронне, а не інтегроване викладання взаємопов’язаних курсів Історії України та Всесвітньої історії. Також порушується норма втілення Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Оксана Семко, Андрій Шустикевич, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ