«Драконівські» тарифи на опалення стимулюють до пошуку альтернатив (ВІДЕО)

«Драконівські» тарифи на опалення стимулюють до пошуку альтернатив. В «Теплокомуненерго» розповіли про план розвитку підприємства на наступний рік. Основний акцент – на модернізації міських котелень. А в перспективі – максимальну відмову від природного газу. Адже вартість «блакитного» палива зросла удвічі.

Непідйомні тарифи для населення спричиняють накопичення заборгованості «Теплокомуненерго» перед національним постачальником. Відтак торік ця сума зросла майже на 20-ть мільйонів, бідкаються теплоенергетики. А рівень розрахунків за теплоенергію суттєво знизився. Централізованим теплопостачанням послуговується 70% іванофранківців.

Наразі комунальникам вдалося модернізувати 6 котелень. Тепер вони працюють на біопаливі. Фінансування надали міжнародні кредитори ЄБРР та шведська агенція SIDA. Ще три проекти модернізації нині в розробці. В «Теплокомуненерго» зазначили, загальна кількість виробленої теплової енергії за рахунок біопалива вже становить 2%. Економічний ефект модернізації сягає 30-ти тисяч євро за рік. З такими темпами централізоване опалення стане вигідним для населення, прогнозують в мерії.

Комунальники також підрахували економічний ефект від енергоефективності в житлових будинках. Показовим став будинок на Івасюка. Споживання теплопостання тут суттєво скоротилося. Змешилася і оплата на відповідні послуги на 50 копійок за М2.

Віра Лутчин, Віктор Костинюк, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ