Іванофранківець звів будинок, який не потребує опалення (ВІДЕО)

Іванофранківець звів будинок, який не потребує опалення. У помешканні утеплив все – починаючи від фундаменту. У будинку–термосі взагалі немає батарей. Навіть у найлютіші морози в оселі можна жити кілька тижнів без опалення. Ззовні будинок Миколи Яциновича не відрізняєься від звичайних. Втім, якщо придивитися, товщина утеплювача – а це пінопласт- вражає. Адже в Україні офіційні буднорми говорять лише про 10 сантиметрове утеплення.

Зразок будинку-термоса запозичив у Європі. Там зведення так званих «пасивних помешкань» є вимогою держави.

Будинок – термос не пропускає холоду ззовні, адже тут кожен міліметр утеплений. Помешкання уже пережило дві зими. Газда отримав значну економію на енергоносіях. Комфортне проживання в такій оселі забезпечує система примусової вентиляції. Попри все вона не дозволяє у герметично утепленому домі поширюватись плісняві. Додаткові витрати на утеплення, а це 80 тисяч гривень компенсує те, що для будинку-теромоса не потрібно купувати батарей та дорогих котлів.

Базове джерело опалення будинку – три електротени, як у звичайному чайнику. Вони нагрівають воду для утеплення підлоги. Жодних комп”ютерних програм управління системою опалення, лише зацікавленість зробити своє житло економним, затишним і безпечним. В планах у Миколи Яциновича – використовувати ресурси землі для охолодження помешкання. А сонячні батареї – для його освітлення.

Михайло Березень, Андрій Шкварла, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ