Місцеві роботодавці «торгували» вакансіями (ВІДЕО)

На ярмарок за … професією. Місцеві роботодавці «торгували» вакансіями. Здебільшого – робітничими. Адже саме такі фахівці, кажуть у міському Центрі зайнятості, наразі найбільш затребувані на ринку праці. Втім, пропозиція не відповідає попиту. У пошуках роботи нині зовсім інші спеціалісти.

До міського Центру зайнятості від початку року звернулися близько півтори тисячі безробітних. При тому, що вакансій на місцевих підприємствах – майже удвічі більше. Відтак, роботодавці змушені шукати альтернативні шляхи. Та перекваліфіковувати працівників за власний кошт. Таку практику підхопило комунальне підприємство «Електроавтотранс». Тут теж відчули дефіцит робочої сили.

Втім, обираючи між водієм і, до прикладу, офіс-менеджером, люди віддають перевагу останньому. Адже це престижно. Хоча інтелектуальна праця може бути значно важчою, аніж фізична, наголошують роботодавці. І на відміну від виробничих професій, обов’язково вимагає вищої освіти.

Вікторія – економіст за освітою. Розповідає, певний час працювала за фахом. Втім, змушена була покинути місце роботи. Через низьку заробітну плату. Нині знову шукає можливості реалізувати себе як дипломований спеціаліст. Однак на ринку праці, каже дівчина, перспективи не тішать.

І це першочергова причина того, що люди масово виїжджають закордон, пояснюють містяни. Перебиватися від зарплати до зарплати, аби лише реалізувати себе у рідній країні, мало хто погодиться. Натомість у світі українських дипломованих спеціалістів приймають радо. Виходи два, наголошують люди. Або держава нарешті почне цінувати людський труд. Або невдовзі працювати на неї буде нікому.

ПОДІЛИТИСЬ