Неподалік міського озера розкопано людські черепи

Замість підземних електромереж – людські черепи. На таку несподівану знахідку натрапили співробітники «Прикарпаттяобленерго», прокладаючи електричний кабель неподалік міського озера. Аби не наводити галасу комунальники вирішили “по-тихому” закопати знайдене. Втім, на сполох забили місцеві мешканці.

Для жителів довколишніх будинків виявлене поховання не стало несподіванкою, адже розкопали його неподалік Старого єврейського кладовища. До того ж, розповідають очевидці, раніше на цій території було Гето, а також тут масово розстрілювали та хоронили репресованих. Усе це, на власні очі бачила пані Марія. Тоді, згадує, була ще дитиною. Однак, перед очами досі стоїть моторошна картина.

Дослідити, до якого періоду належить поховання, взялися науковці із комунального підприємства «Пам’ять». За півдня роботи вони виявили майже два мішки людських рештків. А також – предмети побуту, елементи жіночого та дитячого одягу.

Втім, від чиїх куль – німецьких чи радянських – полягли саме ці люди, історикам наразі невідомо. Так само як і національність загиблих. Єдине, що очевидно, це було масове вбивство.

Дізнатися імена полеглих на цьому місці нині практично неможливо, запевняють історики. В архівах обласної служби безпеки досі зберігаються десятки тисяч справ репресованих у часи Другої світової. Втім, у них немає відміток про засудження до смертної кари. Здебільшого людей відправляли на смерть без жодного юридичного провадження.

 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *