Невдовзі історію Івано-Франківська можна буде читати, прогулюючись міськими вулицями (ВІДЕО)

Загинув за Україну. Чергову анотаційну дошку відкрили в Івано-Франківську. У такий спосіб вшанувано активіста ОУН, учасника Союзу Української поступової молоді “Каменярі” Михайла Саведчука. Родом він з Угринева. По закінченні кооперативної школи працював на “мирній” посаді бухгалтера та управляв власним селянським господарством. Військову діяльність розпочав із служби уланом в польському війську. Пізніше один із організаторів підпільної мережі ОУН. За політичну діяльність його арештував НКВС. На початку радянсько-німецької війни Михайлові Саведчуку вдалося втекти із в”язниці. Переховувався на конспіративній квартирі на сучасній вулиці Леся Курбаса. Саме на фасаді будинку встановили Анотаційну дошку.

Про батька вдома не говорили, боялися переслідувань, розповідає син оунівця Орест Саведчук. За те, що боровся за Україну, дісталося і дітям.

Анотаційна дошка Михайлові Саведчуку уже ювілейна – 60-та в Івано-Франківську. Координатори проекту “Івано-Франківськ – місто героїв” запевняють, на прославленні мешканців міста зупинятися не збираються. І невдовзі історію Івано-Франківська можна буде читати, прогулюючись міськими вулицями.

Оксана Семко, Андрій Шустикевич, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ