У Франківcьку створено сайти для зручності людей з обмеженими можливостями (ВІДЕО)

Ширина дверей до будинкового під’їзду, висота бордюру чи наявність пандусу… Відтепер все це можна з’ясувати на спеціальних веб-порталах. Це – “Доступний Івано-Франківськ”, “Голос гомади” та “3d тур міською Ратушею”. Їхні розробники кажуть, ці сайти створені для зручності людей з обмеженими можливостями. З їхньою допомогою кожен мешканець міста може спланувати свій маршрут. Відповідно до власних потреб. Загалом онлайн-програми відображатимуть понад 5 сотень об’єктів середмістя, пристосованих для людей з інвалідністю.

А ще сайт має голосову озвучку та версію для слабозорих. Перебуваючи на вулиці людина може переглянути всі обєкти поблизу. І навіть в 3b-форматі. Оцінити доступність міста та поповнювати інтерактивну карту можуть всі іванофранківці. Пропозиції також можна надсилати на портал “Голос Громади”, кажуть в мерії. Він покликаний налагодити діалог між представниками влади та мешканцями міста.

Наразі на порталі “доступного міста” відображено понад дві сотні об’єктів. Чимало заходів для людей з обмеженими можливлостями в роботі, наголошують в комунальному Департаменті. В першу чергу, це стосується благоустрою дорожньої інфрастуктури.

26-ти річний Володимир на візку з початкових класів. Стерджує рідне місто знає як свої 5 пальців. Без карт та вказівників. І додає, не рідко всі умовні позначення на онлайн – порталах для людей з інвалідністю – в буквальному значенні умовні. А на практиці, не лише не пристосовані для викорисння, а й небезнечні для життя та здоров’я людей.

Чоловік мешкає у “Пасічній”. В буденному житті намагається уникати громадський транспорт. Вважає його найбільш непристосованим для візочників. На другому місці – дорожня інфраструктура. Каже, навіть нові об’єкти не завжди доступні.

Такі інтерактивні портали вперше застосовуються в Україні. Івано-Франківськ – пілотне місто, де запроваджено програми онлайн-переписки з мешканцями міста.

Віра Лутчин, Віктор Костинюк, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ