У Франківську відреставрують пам’ятки архітектури по вулиці Шевченка (ВІДЕО)

Піша нарада просто неба … Вулицею Шевченка пройшлася ціла делегація представників мерії, начальників профільних департаментів та підрядників. Робочу прогулянку влаштували, аби оглянути фасади історичних будинків. І обговорити перспективи їхньої реставрації. Адже фахового відновлення потребують чимало місцевих архітектурних споруд.

Проблема у тому, що необхідних фахівців бракує, відзначають у профільному Департаменті. Втім, обіцяють відшукати. І, сподіваються, в межах міста. Знайдених фахівців мають намір залучати до реконструкцій будівель вже на постійній основі. Загалом відновлення історичної архітектури потребує чимало часу та коштів. У мерії обіцяють фінансову підтримку. З бюджетних коштів. Втім, насамперед тим власникам та жителям історичних будинків, які готові взяти частину витрат на себе.

І такі мешканці є. Голова ОСББ і жителька 29 будинку Світлана Пронь перестріла мера із «реставраційною» пропозицією.

Жінка розповідає, в їхньому будинку мешкають лише три сім’ї. Вони самотужки відновили автентичні двері. Готові і надалі фінансово долучатися. Зокрема, ремонт даху беруть на себе. А от реставрацію фасаду, кажуть, без підтримки не подужають.

Оглядини будинків на центральній вулиці відбулися. Наступний етап – створення проекту реставрацій. Цього року мають намір відновити у повному обсязі принаймні одну історичну споруду.

Ольга Цьома, Андрій Українець, Новини на «Вежі».

ПОДІЛИТИСЬ