У Краєзнавчому музеї репрезентували мистецькі етнорегіони Прикарпаття (ВІДЕО)

Мистецькі етнорегіони Прикарпаття. Їх репрезентували в оновленому відділі Краєзнавчого музею. У першій експозиційній залі – глиняні вироби. Поливані тарілки, глечики, іграшки. У центрі – біло-зелені кахлі 18-го століття. Музейники розповідають, такими кахлями оздоблювали свої печі українські селяни та заможні європейці.

Не менш колоритна зала, де експонуються вироби із дерева. Найдавніші художні шедеври датовані кінцем 18-го століття. Їхній автор невідомий, як і власник образів.

Найвідоміший в Україні художник-різьбяр Василь Корпанюк – в експозиції художньої обробки дерева читає історію свого гуцульського родоводу.

Здебільшого дорогі дерев’яні вироби мали колись мистецьку вартість. Лише заможний господар міг собі дозволити різьблений ложкар чи розписану баклажку.

Завершує музейну експозицію кімната для жінок. Тут різноманітна вишивка із рівнинних етнорегіонів Покуття та Опілля. А також із гірської Бойківшини та Гуцульщини. Не лише кожен регіон, а й село мало неповторний стиль вишивки, стверджує майстриня Ірина Свйонтек. Дослідженню вишивки вона присвятила майже півстоліття.

Краєзнавчий музей створено майже 80 років тому. Розташований він у приміщенні міської Ратуші. І є родзинкою міста для туристів, запевняють його працівники.

Відкриття оновленої експозиції народного мистецтва супроводжував показ мод. У ролі моделей для етнічного одягу – працівники Краєзнавчого музею.

Оксана Семко, Віктор Костинюк, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ