В Івано-Франківській мерії розмірковували як запобігти масовому напливу безхатьків (ВІДЕО)

В Івано-Франківській мерії розмірковували як запобігти масовому напливу безхатьків, що спостерігається останнім часом. Як повідомлялося раніше, це люди переважно з сусідніх областей. За попередніми перевірками рятувальників встановлено, що більшість приїзджих навіть мають власне помешкання та відповідні умови для проживання на малій батьківщині. Минулого тижня міський відділ ДСНС разом з правоохоронцями влаштували низку рейдів. Аби прилаштувати безхатьків їм довелося спершу подолати бюрократичні пороги.

Безпритульних як правило доставляють в Будинок нічного перебування. Він розрахований на 30 ліжкомісць. Це своєрідний нічліг для людей, які опинилися в складних життєвих умовах. В гуманних цілях безхатьків спершу оглядають медики.

На даний час в місті немає закладів стаціонарного перебування для безпритульних, зазначають соцпрацівники. Відтак пропонують підшукувати відповідне приміщення та персонал для створення Центру реінтеграці або соціального готелю.

Найбільш “буйних” та безпорадних волоцюг патрульні доставляють до соціальних установ. Поліцейські згідні надалі опікуватися знедоленими громадянами. Але категорично відмовляються возити їх у службових автівках. Через неприємний запах.

В мерії ж переконані, затримувати порушників громадського порядку – справа правоохоронців. Незалежно від їхнього зовнішнього вигляду та статусу.

В процесі дискусії правоохоронці все ж знайшли відповідну автівку для транспортації безхатьків. Під час патрулювання співпрацюють з медиками та соцслужбами.

Будь-яка допомога для знедолених має бути добровільною, навіть якщо це на благо людей. Затримувати безхатьків безпідставно – розцінюється як порушення законодавства, кажуть в дирекції Будинку нічного перебування. А тим паче примусово утримувати їх в соцзакладі.

Наразі правоохоронці розробляють базу даних про безпритульних в Івано-Франкіську. Встановлюють їхні особи та інформацію про побутові обставини.

Віра Лутчин, Андрій Шустикевич, Новини на “Вежі”

ПОДІЛИТИСЬ