В Івано-Франківську презентували кінострічку «Моє місто. 100 років на екрані» (ВІДЕО)

100 років минувшини. У 45-ти хвилинах. Івано-франківські краєзнавці презентували кінострічку «Моє місто. 100 років на екрані». Це – документальна кінохроніка Станиславова, Станіслава та Івано-Франківська. Від 1917 року. До наших днів.

Німе кіно розбавили «міксом» класичної музики та сучасних ритмів. Супровідний текст озвучив письменник Тарас Прохасько. Імпровізований кіномайданчик під відкритим небом зібрав сотні шанувальників історичних фільмів. Хтось розмістився на лавках. Чи прямо на землі. Інші терпляче простояли увесь кіносеанс. Останнє десятиліття історії міста іванофранківці зустрічали оплесками.

Ще у 2012-му місцеві краєзнавці почали оцифровувати відеокадри старого Станиславова. І лише останні два роки присвятили виведенню кіноархівів на широкий екран. Найважче, зізнаються, було візуалізувати період польської окупації. Адже 20-ті роки історії міста на відео не збереглися. Відтак, цей часовий відрізок автори фільму перекрили світлинами. Із книги «Велика війна у маленькому місті». Саме вона стала наріжним каменем кінострічки.

Невдовзі кінострічка з’явиться у вільному доступі. У мережі Інтернет. Та спершу, кажуть її автори, необхідно перенести у цифровий формат музичний та текстовий супроводи.

Ірина Головенко, Андрій Українець. Новини на «Вежі».

ПОДІЛИТИСЬ