В новому році працівники найменше можуть отримувати 3200 грн. (ВІДЕО)

96 тисяч гривень. Такий штраф чекає на роботодавців, котрі виплачуватимуть працівникам зарплату, меншу за мінімальну. В новому році згідно із трудовим законодавством найменше працівники можуть отримувати 3200 гривень. Про “плюси” і мінуси чергової реформи Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко спілкувався з прикарпатськими чиновниками.

Все під контролем. Відповідають прикарпатські чиновники. Кажуть, в регіоні діє тристороння угода про співпрацю. Її уклали Управління держпраці, обласна ДФС та Управління Пенсійного фонду. Податківці впевнені, зростання зарплати призведе до автоматичного збільшення бази оподаткування. Наразі ДФС займаються перевірками щодо сплати єдиного соціального внеску та запобігання нелегальної зайнятості.

Попри це, в управлінні держпраці стверджують, за останній рік на Прикарпатті зросла кількість працевлаштованих. Сприяють цьому роз’яснювальна робота, перевірки працедавців та чималі штрафи за “тіньові” заробітки. За нелегальне працевлаштування роботодавці несуть пряму відповідальність.

Керівники місцевого самоврядування мали чимало нез’ясованих запитань до Павла Розенка. Зокрема, як закрити “дірки” у місцевих бюджетах після підвищення мінімальної зарплати. Так, мера Івано-Франківська зацікавило, як подолати соціальну напругу, що виникла при підвищенні зарплати окремим категоріям бюджетників.

Також на нараді із Віце-прем’єром йшлося про недопущення зрівнялівки між кваліфікованими та некваліфікованими працівниками. Адже наразі ситуація складається так, що прибиральник подвір’я отримуватиме майже таку ж зарплатню, як людина із вищою освітою, котра працює за фахом.

Оксана Семко, Андрій Шустикевич, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ