Вахтанг Кіпіані розповів іванофранківцям про перших українських поселенців у Канаді (ВІДЕО)

Українська Канадіана. Або як наші співвітчизники шукають кращої долі за кордоном. Про це іванофранківцям розповів журналіст та історик грузинського походження Вахтанг Кіпіані. Він каже, масова еміграція українців почалась не вчора. Їй уже понад століття. Зокрема, такої давнини сягають перші поселення галичан в Канаді. Вона, стверджує історик, насправді чимось схожа з Україною. Щоправда, люди у ній інші.

Жодна країна не запрограмована на невдачу, переконаний Вахтанг Кіпіані. Втім, її успішність залежить від бажання громадян розвивати потенціал власної держави. Журналіст стверджує, усе, чого наші переселенці досягли на канадських землях, цілком реально було реалізувати в Україні.

Зокрема, нинішній міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд. Втім, запевняють історики, не варто забувати й про тих, з кого почалась Українська Канадіана. Історії цих людей Вахтанг Кіпіані привіз до Івано-Франківська в ілюстративній формі.

З канадсько-українським історичним екскурсом Вахтанг Кіпіані планує виступити у декількох містах Західної України. Звідки родом перші українські канадійці. А відтак, каже, поїде на Схід. До тих, які стали “вигнанцями” у своїй державі.

Ірина Головенко, Віктор Костинюк, Новини на «Вежі».

ПОДІЛИТИСЬ