Відпустити війну і почати жити в мирі (ВІДЕО)

Учасникам бойових дій відкрили секрет трансформації душевного стану після війни. Саме так американський психолог, ветеран В’єтнаму Френк Пьюселік назвав реабілітаційний процес. Каже, війна змінює всіх, хто наблизився до неї в притул. А людина, яка перебувала на грані життя і смерті, більше ніколи не буде такою як раніше. Ці зміни в людській природі називаються посттравматичний синдром. Зрозуміти цей особливий стан підсилу лише людям, які пережили подібне, каже доповідач. Йому самому знадобився час аби переосмислити сенс життя після війни. Тепер військовий психотерапевт ділиться знаннями з учасниками бойових дій по цілому світі.

Як правило, повернувшись додому перед військовим постає непросте завдання – відпустити війну і почати жити в мирі. Без сторонньої допомоги тут не обійтися, каже віськовий психолог. Тож рекомендує учасникам АТО звернутися до професіоналів за кваліфікованою допомогою. Знайти людину, якій можна довіритися і … просто говорити. Аби прискорити адаптацію ветеранів у суспільстві варто приділяти належну увагу бійцям, стверджує Френк Пьюселік. Слова ввічливості, яких нас вчили в дитинстві, як не дивно і справді мають чудодійну силу.

Після 3-х годинної лекції бійці йдуть на перерву. Попри тривалий монолог доповідача вони почуваються бадьоро. Кажуть, почули для себе чимало корисної інформації, яка стане у пригоді під час подальшої реабілітації.

В залі присутні волонтери, які безпосередньо працюють з ветеранами війни. А також рідні учасників АТО. Кажуть, про методи Пьюселіка багато читали. Тож вирішили з перших уст дізнатися як правильно спілкуватися з бійцями, аби не зашкодити їм.

Семінар «Попередження ПТСР в Україні для ветеранів» організувала громадська організація “Опір”. За сприянням міської влади та керівництва області.

Триденний тренініг відвідало понад дві сотні учасників. Навчання для ветеранів війни безкоштовне.

Віра Лутчин, Сергій Царик, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ