“Врятуйте наш будинок” (ВІДЕО)

“Врятуйте наш будинок”. Із таким зверненням на 11-ту сесію міськради прийшли мешканці будівлі, що на Січових Стрпільців, 16. Кажуть, якщо нічого не робити, місто може позбутися чергової пам’ятки архітектури місцевого значення. Наразі на руках мешканці мають результати технічної експертизи. Де йдеться – будинок аварійний і більше, ніж половину споруди слід знести.

Триповерхівка в яскравому австрійському стилі на Січових Стрільців, 16 має понад столітню історію. Її мешканці, а є тут 16 квартир, кажуть, будинок дуже гарний і зручний. Але потребує капітального ремонту.
Власними зусиллями відремонтувати його не спроможні. Більшість мешканців уже пенсійного віку.

Ремонт будинку потребує близько 4-ох мільйонів гривень, оцінюють у мерії. А це чимала сума. Тим часом мешканці просять виконати хоча б найнеобхідніше. Щоб їхній дім не повторив долю свого сусіда – будинку на Січових Стрільців, 18.

Понад сотню років тому в нинішній занедбаній кам’яниці розміщувався електричний кінотеатр “Олімпія”. Власник Пасажу – виноторговець Озіяш Єґер був відомий в Станиславові за багатьма скандалами. Зокрема, у пляшках вина, які в нього конфіскували за борги, виявився оцет та дощова вода. А замість розрекламованого польського короля на коні на фасаді Пасажу встановив ансамбль “Пастух та пастушка”.

Оксана Семко, Сергій Царик, Новини на “Вежі”.

ПОДІЛИТИСЬ