Зарядка з XX-го століття (ВІДЕО)

Зарядка з XX-го століття. Під музику. Масовою руханкою просто неба івано-франківські пластуни відзначили 105-ту річницю своєї організації. Розробник вправ – один із засновників Пласту педагог Петро Франко, син видатного письменника. Сотню років тому він започаткував руханку. На основі шведської, яка тоді була найпопулярнішою. І написав підручник. Для коломийських пластунів та гімназистів. Підручник шведської руханки зник під час Другої світової війни. Унікальна книжку розшукував дослідник Василь Козак. Кілька років тому.

Руханка, яку подужали сучасні пластуни – це вже осучаснена версія Франкової, пояснює дослідник. Вправи спрощені та доступні для усіх. Адже оригінальну зарядку могли виконувати лише найвитриваліші. З доброю фізичною підготовкою.

Франкова руханка у виконанні нинішніх пластунів вийшла не надто синхронною і швидкою. Деякі юні скаути навіть встигали «ловити гав». Втім, усі підбадьорилися.

По завершенню Франкової руханки скаути виконали ще одну нову вправу. Вони вишикувалися у формі числа 105, що символізує річницю Пласту.

Ольга Цьома, Віктор Костинюк, Новини на «Вежі».

ПОДІЛИТИСЬ