ЯРОСЛАВ КАРАБИН: “У нас теж були лицарі!”

Хто сказав, що бути мужнім і відважним лицарем сьогодні не актуально? Маємо наглядний приклад франківця в обладунках – Ярослав Карабин. Ми почули про відновлення традицій Середньовіччя, реальні бої, життя у польових умовах і табу на все сучасне.
 
– Розкажіть про ваш клуб, його діяльність та захоплення.
 
– У нас військово-історичний клуб “Зігмунд”. Ми відтворюємо життя галичан, які воювали у Грюнвальдській битві кінця XIV початку XV століття. Сенс реконструкції полягає у тому, що ми робимо все це матеріально: шиємо середньовічні костюми, робимо обладунки, відтворюємо зброю та побутові речі. Ми проводимо різноманітні фестивалі, які максимально відтворюють ті часи. Сенс у тому, що там немає нічого сучасного. Ми спимо на сіні, у шатрах, там немає жодної техніки. У нас є фахівці, які виготовляють різноманітні елементи побуту, адже це не кожна людина вміє. Шукаємо рецепти, із продуктів, які були доступні у Середньовіччі, та з них готуємо їжу. Влаштовуємо різноманітні танці, фаєр шоу. Для тих же, хто хоче гостріших відчуттів, влаштовуємо бої. У кого немає для них здоров’я, проводяться змагання лучників. Ці змагання викликають бажання перемагати. Ти вправляєшся у спритності, влучності. Намагаємось максимально відтворити ті часи.
 
IMG_9225
 
– Скільки людей залучено до цього процесу?
 
– До нашого клубу залучено небагато людей (близько шести, чи десяти) в залежності від сезону. А беруть участь десятки тисяч людей, оскільки ми вийшли на такий рівень, коли сформувався офіційний вид спорту – середньовічний бій, у якому беруть участь збірні з різних країн.
 
IMG_9234
 
– Розкажіть про курйози на фестивалях.
 
– Поїхав я на фестиваль, взяв всі обладунки. Звичайно, паніка, тому що це був перший мій вихід. А там дуже серйозні бійці. Для того, щоб роз’яснити вам всю трагічність ситуації, розповім такий випадок: Огорожа, де проводились бої, представляла собою дуже масивну споруду з дощок. Там був один боєць у вигляді “гори м’язів, сала та заліза”, який розтрощив цю огорожу в пух і прах. Отож, коли я брав участь у бої, мені дуже пощастило, супротивник доволі акуратно поводився зі мною під час змагання. Напевно, пожалів мене, тому що побачив, що я новачок у цій справі.
 
IMG_9238
 
– Чи є якісь спеціальні люди, які навчають боям?
 
– Спочатку навчився капітан нашого клубу, а потім навчив і нас, вже далі ми самі набирались досвіду. Немає жодної школи фехтування, професійно цим ніхто не займається, кожен готується самостійно.
 
IMG_9282
 
– Скільки у Франківську військово-історичних клубів?
 
У Франківську, окрім нашого, є ще один клуб – “Чортополох”, він також ВІК, але вони не реконструктори, а рольовики.
 
IMG_9284
 
– Як дружина ставиться до твого захоплення і чи їздите на реконструкції разом?
 
Жанна ставиться позитивно, підтримує мене у всьому. Навіть їздить на реконструкції разом зі мною.
 

 
– Чи плануєте лицарські заходи найближчим часом?
 
Плануємо “втикнутися” на Портофранко.
 
– Який історичний період найцікавіший для тебе і чому?
 
– Найцікавіший період – саме той, яким займається наш клуб – Галичина кінця XIV – початку XV ст., особливо участь Галичан у “Битві Народів”. Чому? Та тому, що цей період нашої історії мало досліджений… Хочемо довести усім, що у нас теж були лицарі!
 
Тетяна ПОДОРОЖНЮК
Вікторія ПРОКОПЧУК
Фото: Анастасія ТРЕТЯК

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *