Поговоримо про Пласт

СКОБ – сильно , красно, обережно, бистро!

 
Довідка:
 
«Пласт» – українська скаутська організація, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі.
Рій або гурток – група однолітків.
Ку́рінь — організаційна і структурна одиниця «Пласту», об’єднання 2-4 роїв або гуртків.
Пластовий однострій — зовнішня ознака приналежності до організації.
Патрон куреня  — це видатна покійна особа з українського минулого, яка відповідає пластовому ідеалу українського громадянина.
Домівка – місце пластових зборів та занять.
Станиця – пластовий осередок (наприклад: станиця Київ).
Сходини – заняття рою або гуртка.
 
Сьогодні до нас завітали двоє пластунок – Ірина та Наталя. Дівчата вже 2 роки є учасницями Івано-Франківського «Пласту». За час перебування в організації дівчата освоїли багато навиків і знань. Пластунки розповіли нам про свої перші поразки і перемоги, отриманий корисний досвід та ще багато цікавого із насиченого пластунського життя.
 
IMG_4718
 
– Розкажіть нам про «Пласт».
 
– Іра: Пласт виховує відповідальність, знайомить з величезною кількістю людей з різних міст та різними інтересами. Проведення акцій дає можливість спробувати себе з різних сторін – у спорті, інтелектуальних змаганнях, мистецтві. При цьому робота організації влаштована таким чином, що тобі не потрібно записуватись в різні секції, це все можна знайти просто перебуваючи у «Пласті».
 
– Наталя: Моє життя також надзвичайно сильно змінив «Пласт». Раніше я мало подорожувала та знайомилась з новими людьми, я рідко пробувала себе в новому виді спорту чи мистецьких заходах. «Пласт» відкриває дуже багато можливостей, більше ніяка організація не може такого забезпечити. Також ти вчишся правильно розприділяти власний час, тобі наче здається, що ти дуже занятий, проте насправді ти встигаєш все.
 
– Іра: Чим більше ти занятий, тим більше ти встигаєш.
 
– Що найбільше запам’яталось за роки пластування?
 
– Наталя: Найбільше запамяталась курінна рада проведена два роки тому 15 лютого. В цей день мене обрали курінною. На той час я була менше року в «Пласті», тому для мене було дуже неочікувано і приємно, що стільки людей довірять мені керівництво цілого куреня. Другим яскравим спогадом є момент мого заприсяження.
 
– Іра: Найяскравіший спогад – це також моє заприсяження, що і є найщасливішим моментом мого пластування. Заприсяження було для мене несподіванкою, оскільки я думала, що заприсяжать тільки мою подругу. В третій годині ночі зробили тихий алярм, розбудили ввесь курінь для того, щоб провести заприсяження. Ми одягнули однострій, і мене з подругою повели ближче до озера. Там ми зустріли наших виховниць, що посадили нас в човник. Ми виплили на середину озера, дівчата відставили весла. Я з подругою не розуміла, що відбувається. Згодом ми побачили як берегом озера ідуть дівчата зі свічками. Нас це ще більше збентежило. Тоді наші виховниці почали розмову про те, чи ми розуміємо що таке присяга, і чи ми готові її скласти. Коли ми припливли до берега, то побачили дорогу викладену зі свічок. Усі учасниці куреню стояли в колі, ми дали присягу. Це була одна з наймагічніших ночей.

 

– Як ви потрапили до «Пласту»? Ви проходили якесь випробування?
 
– Іра: До нас у школу прийшла верховинця нашого куреня, котра власне познайомила і зацікавила цією організацією моїх подруг. На той момент мене не було в школі, проте я дуже швидко до них приєдналась. Щодо випробувань, то ні, такого «Пласт» не практикує. Існує тільки своєрідний випробувальний термін. Умовно кажучи – це відрізок часу на роздуми чи цікава діяльність «Пласту» людині, та чи в неї є реальне бажання для вступу і подальшої участі в ньому.
 
– Які основні правила пластунів?
 
– Наталя: Є три основні обов’язки пластуна, це:
⦁ Вірність Богові та Україні.
⦁ Допомагати іншим.
⦁ Слухатися пластового проводу і жити за Пластовим законом.
 
– Чи є у вас якісь заборони і табу?
 
– Наталя: Є 14 точок Пластового закону, за дотриманням якого слідкують верховники, зв’язкові. На перше порушення, або ж незначну провину зазвичай реагують попередженням, пересторогою. Серйозне порушення, три перестороги – це виключення з «Пласту». Попередження проводиться в усній формі, письмово фіксуються перестороги та відзначення. Покарань нема, за вагомі порушення можливе виключення.
 
– Розкажіть про Домівку. Де відбуваються збори куреня, що ви обговорюєте, кому підпорядковуєтесь?
 
– Іра: Є гуртки, які проводять свої сходини. Наприклад , збирається шість людей з верховником, попередньо вони узгоджують точки програми. Ще є курінні збори, на них збираються вже більше гуртків, їх уже курує зв’язкова і курінна. Станичних зборів нема, є тільки станичні акції та заходи. Зазвичай збори у нас відбуваються в Домівці (Павлика, 10), там є достатньо кімнат для того, щоб кожен курінь міг провести свої сходини. Мета кожного куреню – робота на благо станиці, курені можуть як працювати окремо, так і організовувати спільні заходи та акції.
 
– Пластунський однострій – це обов’язково, чи тільки для офіційних зборів та заходів?
 
 – Наталя: Кожного дня ми однострій, звісно, не носимо, більшою мірою це наша офіційна форма. Однострій є обов’язковим для пластуна під час проби. Щоб здати її і отримати хустину пластуну необхідно одягнути однострій. Бувають заходи на які достатньо одягнути курінну хустину.
 
– Чи зустрічалися ви з якимись труднощами у «Пласті»?
 
– Наталя: Вагомих труднощів не виникало. Спочатку звісно був страх: ти боїшся чогось нового. Коли ж ти це вже не одноразово пробуєш – то вже нічого не страшно.
 
– Іра: Коли ти робиш щось вперше, тобі здається це дуже складним. Насправді нічого складного немає, адже завжди поряд є люди, які можуть допомогти, підтримати.
 
– Організація національна. У зв’язку з подіями на Сході чи долучається «Пласт» до підтримки української армії?
 
– Наталя: «Пласт» проводить вишкіли тактичної медицини. На них кожен бажаючий віком від 14 років може здобути навички першої медичної допомоги в польових умовах.
 
– Іра: Також зараз відбувається дуже багато акцій та заходів зоорієнтованих на збір коштів для АТО. Нещодавно відбувся день пам’яті патронів на якому також був проведений благодійний ярмарок. Кожен курінь на ярмарку пропонує товари, зазвичай власного виробництва (випічка, листівки). Зароблені гроші перечисляють на АТО. Також є перспектива табору дітьми з Луганщини.

 

– Як пластуни планують проведення часу під час виїздів? Розкажіть про плани Івано-Франківського «Пласту» на літо.
 
– Іра: Є організатори табору, чи будь-якого іншого заходу. Вони детально розплановують і розраховують ввесь табірний час, продумують програму табору. На плечі станичних пластунів падає велика відповідальність, адже організація таборів потребує пошуку спонсорів, узгодження дій з поліцією, медиками, пожежниками та вирішення низки інших обов’язкових питань.
 
– Наталя: Незважаючи на це, пластові табори є доступними для молоді. Якщо поїздка у звичайний табір зараз коштує великі гроші, то поїздка в пластовий табір, де нікраплі не гірша програма (я б навіть сказала, що вона насиченіша й цікавіша), є набагато доступнішою. Так, зараз я планую поїздку на Крайовий морський табір. Він буде проходити на річці Дністер. Коштує такий табір (програма на 14 днів з урахуванням плати за харчування та орендою спорядження) всього 800 грн. Пізніше підуть крайові табори, вони будуть трішки дорожчими.
 
– Іра: Для нашого міста буде організований станичний табір. Окрім того будуть проводитися окружні табори. Також у кінці червня планується змагання між школами, в якому ми також приймаємо участь. Наш представничий табір буде проходити 1-12 липня. З цього і розпочинається таборовий сезон.
 
– У сучасному суспільстві сформоване позитивне ставлення до пластунського руху?
 
– Іра: Коли я тільки починала пластувати, то часто люди дивились на нас з певною пересторогою. Мало хто розумів, що це за форма та люди в ній. Зараз же популярність «Пласту» зросла, багато людей підходить щоб зробити фото, розпитати про «Пласт» та коли до організації можна віддати дитину тощо.
 
– Наталя: Ідучи по вулиці в однострої на тебе обов’язково звернуть увагу, розпитають хто ти, звідки. Мені подобається, коли на пластунів звертають увагу, тому що в тебе є нагода розповісти про себе. Ця розповідь може когось зацікавити, і, можливо, потім до нас приєднаються якісь нові люди.
 
– Яка вікова група на сьогоднішній день переважає у «Пласті»? Кого на вашу думку потрібно залучати до пластунського руху?
 
– Наталя: Переважає група новаків – це від 6 до 11 років. Це добре, адже саме підростаюче покоління пізніше найбільше сприятиме розвитку «Пласту». У зв’язку з цим потрібні люди віком від вісімнадцяти років, які б могли бути виховниками куреню, зв’язковими, упорядниками. Якщо тобі більше вісімнадцяти років, ти можеш обрати для себе старшопластунський курінь. Тут ти можеш знайти для себе багато друзі та однодумців. А дружба в «Пласті» – це назавжди.
 
– Іра: Курінь обирають відповідно до вподобань. Якщо тобі подобаються мандри, лазити по скелях, то обираєш бунтарок або бурлак, залежно від статі. Окрім того, ти не зобов’язаний спілкуватися з людьми тільки зі свого куреню, ти можеш спілкуватися з різними людьми з різних куренів. Курені діляться за статтю, в нашій станиці є тільки один змішаний старшопластунський курінь (18+) – це «Чота крилатих».
 
«Чота Крилатих» (самоназва «Команда „Чота крилатих“») — 7-й курінь УСП Ключ Чайки та 18-й курінь УПС Ключ Ворона «Пласту” . У станиці Івано-Франківськ ключ «Чайка» куреня «Чота крилатих» починає свою діяльність у 2000 році.
 
– Недавно натрапила на назву пластунського куреню – «Целібати Мурлики». Що означає ця назва? Чи часто ви зустрічаєтесь з назвами жартівливого характеру?
 
– Наталя: Такий особливих назв як ця, так одразу й не пригадаєш (сміється). До згаданого куреню входять тільки хлопці, цим, напевно, і зумовлена назва.
 
Целібат Мурлики – пластовий курінь до складу якого входить 35 старших чоловіків-пластунів .
 
– Діяльність організації зорієнтована тільки на пластунів?
 
– Іра: Ні, ми співпрацюємо з багатьма громадськими організаціями та суспільством загалом. Підтримка з боку громадських організацій допомагає «Пласту» в проведенні запланованих заходів. Також проводяться окремі акції, основний акцент яких робиться на роботу з громадськістю, адже ми розуміємо, що в «Пласт» потрібно постійно залучати нових учасників, показувати людям що таке «Пласт», допомагати місту розвиватися.
 
– Що б побажали молоді, котра ще не вступила до «Пласту»? Рекомендуєте вступ до організації?
 
– Наталя: Так, чим більше друзів у «Пласті», тим краще.
 
– Іра: Найперше – це не боятись виходити за межі свого комфорту! Якщо не знаєте з чого розпочати, то «Пласт» точно може вам може це забезпечти. Це будуть гарантовані незабутні враження та знання на все життя.

 
Віра ДОБЖИНЕЦЬКА
 
Тетяна ПОДОРОЖНЮК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *