Карантин вихідного дня. Що це?

Карантин вихідного дня – нова загадка для українців. Різке зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію змушує владу вводити нові карантинні обмеження. Всі розуміють, що повноцінний локдаун – жорсткий удар для економіки країни, хоч саме він зумів би зменшити темпи поширеності недуги. Тож карантин вихідного дня має стати раціональним нововведенням. Які обмеження передбачає це посилення карантину та чи є винятки?

В Івано-Франківську черговий рекорд захворюваності на COVID-19. Минулої доби (9 листопада) 560 прикарпатців захворіли на коронавірусну інфекцію. Загалом хворіє 25 054 особи. За добу п’ятеро померли. В Україні кількість хворих понад 10 тис. осіб.

З 9 листопада в Україні почали діяти оновлені карантинні зони. Відтак, Івано-Франківськ залишається у червоній зоні.

Міністерство охорони здоров’я України

 

Попри таку невтішну статистику влада ще вагається чи вводити чергові обмеження, бо ж неозброєним оком видно, що просто поділити країну на карантинні зони не допомагає.

Максим Степанов повідомив, що буде пропонувати запровадження карантину вихідного дня. Президент Володимир Зеленський вважає, що такі обмеження допоможуть уникнути жорсткого карантину. Тобто карантин вихідного дня – це ніби можливість розтягнути час, щоб підготувати більше лікарняних місць для хворих. Тобто влада знову покладає зусилля на збільшення ліжко-місць, і аж ніяк не намагається боротись із самим коронавірусом.

Крім того, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що відтепер Україна переходить на другий етап реагування на коронавірусну інфекцію. Відтак, забороняються планові госпіталізації та операції. Лікарні прийматимуть критично хворих та людей з COVID-19.

Карантин вихідного дня. Що це?

 

Карантин вихідного дня не повинен нашкодити малому та середньому бізнесу, тож поки це чи не єдиний оптимальний варіант як для людей, так і для економіки. Якщо країни Європи можуть пережити цілодобовий тривалий карантин, то українська економіка цього не витримає, зауважив очільник МОЗ. У вихідні дні з 00:00 суботи до 00:00 понеділка діятимуть обмеження у роботі закладів.

фото із відкритих джерел

Працюватимуть:

  • Продуктові магазини
  • Аптеки
  • Транспорт
  • Ветеринарні аптеки
  • Автозаправні станції

Натомість заклади харчування не зможуть повноцінно працювати – тільки навиніс. Крім того, Степанов рекомендує на вихідні дні тимчасово зупинити роботу інших магазинів та ТРЦ. Щоб зменшити поширення вірусу, пропонується також пригальмувати розважальні та масові заходи.

Коли?

 

Карантин вихідного дня може почати діяти вже з 14-15 листопада. Втім, рішення про запровадження цих обмежень має ухвалити уряд. Тож поки

Що думають франківці?

 

Поки в Івано-Франківську зростає кількість хворих на коронавірусну інфекцію, учні знову переходять на дистанційне навчання, а транспорт перевозить тільки сидячих пасажирів, розважальні заклади, ресторани, клуби продовжують невпинно працювати.
Така незрозуміла ситуація неабияк гнітить іванофранківців.

Іван: Якщо серйозно, карантин набрид усім. Це мав бути жорсткий карантин для всіх, а не пародія. Поліція взагалі не виконує свої обов’язки щодо карантину. Скільки людей оштрафували за відсутність маски? Скільки закладів закрили через скупчення людей?

Ірина:Думаю, ми таки всі перехворіємо. Чи біологічна зброя, чи природна зробить своє. Маска і карантин не допоможуть”.

Володимир:Особисто я карантин вихідного дня чи комендантську годину дотримуватись не буду. Елементарних правил гігієни й дистанції я притримуюсь, але не через коронавірус. Просто їх бажано дотримуватись завжди. Ковід неприємна хвороба, але повністю життя не може зупинитись, голодним в хаті довго не просидиш. Весною смішно було, коли тих хворих на очі не бачив, але всі були перелякані. З серпня-вересня пішла реально велика захворюваність і це сумно. Втім, всі вже на все “забили”. Самі не вміємо себе обмежувати й берегти”.

Що там у світі?

 

Світ теж продовжує боротись із пандемією, все ж там методи жорсткіші. Наприклад, в Чехії вже запровадили комендантську годину, а в Латвії – надзвичайний стан. Іспанія, Велика Британія, Австрія, Бельгія, Литва знову посилюють карантин та вводять локдаун. В Австрії попри посилення, продовжують працювати садки та заклади освіти для молодших школярів, бібліотеки та заклади торгівлі.
В Англії вирішили дозволити роботу закладів освіти. Натомість ресторани, кінотеатри, магазини промислових товарів не працюватимуть. Крім того, англійці тимчасово не зможуть вирушити у відпустку в іншу країну.
В Італії впроваджено комендантську годину та скорочено рух громадського транспорту. У святкові та вихідні дні забороняється робота ТЦ, а учні навчаються дистанційно.
Польща теж посилює карантинні обмеження. Там закриті установи культури, торгові центри, а учні навчаються дистанційно.

 

До слова, проблемою у боротьбі з цією недугою є й процес тестування. По-перше, третина ПЛР-тестів може показувати хибний результат. Та й загалом їх роблять надто мало. По-друге, люди можуть декілька днів чекати на результати тесту, тим самим втрачати дорогоцінний час. Тож в Україні почали використовувати тести нового типу. Вони не тільки дешевші, а й результат показують вже за 15-30 хв.

 

Христина Ткачук

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *