“А хто це тобі пише?”: як проєкт “Краш Кава” допомагає розпізнати токсичні стосунки

За даними Міністерства соціальної політики України, в нашій країні щороку від домашнього насильства страждає понад 150 тисяч жінок. Тільки за перше півріччя 2021 року від жінок надійшло 86 955 звернень.

Тема аб’юзу сьогодні дуже актуальна. Громадські організації все частіше різними способами розповідають про проблему насильства в сім’ї та ознаки аб’юзу. Працівники ГО “Д.О.М.48.24” розпочали проєкт “Краш Кава”, який допоможе дівчатам розпізнати власні токсичні стосунки.

Юлія Князюк – соціальна працівниця ГО “Д.О.М.48.24”. Вперше з випадками домашнього насильства Юлія стикнулась під час соціального супроводу людей, які постраждали від аб’юзу.

В організації “Д.О.М.48.24” працювала кризова кімната, куди поліція привозила жінок, які постраждали від домашнього насильства. Тож ми не зі слів знаємо, як виглядає аб’юз і як з ним працювати. Ми знаємо, як важливо працювати на випередження і формувати нульову толерантність до таких випадків”, – розповідає дівчина.

Проєкт “Краш Кава” реалізують завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту “Голос жінок і лідерства – Україна”, що впроваджується Українським жіночим фондом.

Наша організація “Д.О.М.48.24” працює у декількох напрямках. Одним з них є захист прав жінок і протидія домашньому насильству. В цьому напрямку ми реалізуємо різні проєкти для жінок та дівчат. Зараз одним з таких проєктів є “Краш Кава” ”, – каже Юлія.

– Як виникла ідея зі стаканчиками?

Ідея зі стаканчиками виникла після того, як ми провели дослідження серед дівчат. В результаті ми виявили, що зазвичай молодь ділиться своїми переживаннями та проблемами під час розмов за стаканчиком кави чи чаю, під час прогулянок. Ось так і виникла ідея поширювати інформацію через стаканчики.

Цей проєкт стосується в першу чергу дівчат? Як він має вплинути молодь?

Ми хочемо донести молодим дівчатам інформацію про аб’юзні, тобто токсичні стосунки. Хочемо навчити їх розпізнавати такі відносини й вміти їх перервати.

Де можна знайти ваші стаканчики “Краш Кава”?

Стаканчики можна знайти у багатьох кав’ярнях нашого міста. Ми раді, що бізнес долучився до нашого проєкту і цим показує свою соціальну відповідальність.

Які написи можна зустріти на ваших стаканчиках?

Є різні написи. Це поширені висловлювання, які існують в токсичних стосунках. “А хто тобі пише?”, “А хто це тобі телефонував?”, “А кому це ти лайкаєш фотки?”… Ще на стаканчиках є QR-код, який відкриває сторінку нашої організації, де ми розміщуємо інформацію про аб’юзні стосунки, їх ознаки. Також будемо проводити розіграш, де можна виграти консультацію психолога та фотосесію. Консультації психолога потрібні тому, що часто дівчата не мають змоги оплатити послуги такого спеціаліста, а в аб’юзних стосунках потрібно звертатись до психолога, щоб принаймні розпізнати їх.

Чому саме темі аб’юзу ви присвятили цей проєкт?

Ми намагаємось працювати на випередження домашнього насильства. З токсичних стосунків значно легше вийти чи навіть корегувати їх, аніж потім вириватись із кола періодичного насильства. Саме тому ми приділяємо велику увагу молодим дівчатам, але у такій легкій, невимушеній формі. Люди не хочуть читати про негатив, часто проходять повз важливої інформації. Ми думаємо, що саме в такій формі зможемо донести більше інформації до молоді й вберегти їх від аб’юзу.

В організації розповідають, що саме молоді дівчата часто не розуміють, що в їхніх стосунках присутній аб’юз. Тож з ними працювати важче, бо дівчата здатні виправдовувати своїх партнерів, спиратись на їхній настрій, особисті негаразди. До того ж молоді дівчата майже не звертаються за допомогою, бо не усвідомлюють проблему.

Ви контролюєте те, чи переходять дівчата за QR-кодом на вашу сторінку, як реагують на стаканчики?

Ми бачимо, що багато дівчат зберігають дописи з нашої сторінки, пишуть коментарі. Багато пишуть про те, що тема дуже важлива. Також викладають у соціальних мережах фотографії зі стаканчиками.

Якщо все ж до вас звернулась дівчина, яка розпізнала у своїх стосунках аб’юз. Чим ваша організація може їй допомогти?

Зараз для жінок і дівчат проводимо арт-терапію. За допомогою мистецтва жінки пропрацьовують свої переживання, страхи. Заняття проводять досвідчені психологині та художниця.

– Окрім проєкту “Краш Кава”, як ще ви популяризуєте тему токсичних стосунків?

Ще ми проводимо лекції у навчальних закладах. Також на базі нашої ГО працює денний кризовий центр для людей, які постраждали від домашнього насильства, де можна безплатно отримати консультацію психолога, юридичну консультацію та соціальний супровід. Проводимо тренінги для державних службовців, поліції, щоб більше заглибитись в цю тему та напрацювати алгоритм дій з усіма суб’єктами взаємодії.

– Які ще проєкти плануєте реалізувати?

Плануємо проводити групи взаємодопомоги для жінок, які постраждали від домашнього насильства, щоб вони могли допомагати та підтримувати одна одну.

 

Христина Ткачук

Фото – особистий архів Юлії Князюк

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *