Тарас Винник: «Цього разу ми урізноманітнили традиційний ярмарок брендів та виставки речей хендмейд»

24-25 грудня у Івано-Франківську відбудеться «DreamSpace» – музично-літературний фестиваль та ярмарок українських брендів. Незалежний міський арт-простір у форматі фестивалю, який об’єднює дизайн-маркет українських виробників одягу та аксесуарів, молодих рестораторів, буде музична програма, літературний куток та багато іншого.
 

Тарас Винник – засновник та організатор арт-фестивалю «DreamSpace» розповідає, що цього разу програма заходу ретельно відібрана, мовляв, буде тільки найкраще. Цього року на фестиваль завітають такі музичні гурти, як: «Zapaska», «Tik Tu», «Semmarband», «НастяЗникає». Відбудуться дискусії з Тарасом Прохаськом, Юрієм Андруховічем та Марком Лівіном. Більше про створення, мету та програму «DreamSpace» поговорили з організатором дійства.
 

– Тарасе, що відмінного та цікавого буде у програмі арт-фестивалю цього разу? Чим дивуватимете?
 

– Початковий задум концепції «DreamSpace» полягав у проведенні його, як ярмарку українських брендів. Проте, склалося так, що вперше ярмарок відбувся у вигляді фестивалю, тому вирішили продовжити цю традицію надалі. Зараз ми вирішили дещо розширити програму і включили туди більше музичних гуртів з усієї України. Цього разу ми урізноманітнили традиційний ярмарок брендів та виставки речей хендмейд.
 

– Чому ви вирішили організувати схожий захід? Що спонукало вас?
 

– Я тривалий час займаюсь виготовленням одягу. Тому в першу чергу я хотів представити свій бренд і дати цю можливість іншим. Важливо побачити хто, що і як робить, це певний обмін досвідом. Гадаю, що це добрий шанс побачити свої помилки, або свій успіх і у сфері виробництва одягу, і у сфері організації. Коли почав організовувати захід, я дізнався про ще більшу кількість брендів в Україні. Це чудова можливість побачити щось нове та показати це людям. Згодом ця ідея переросла в інший формат і вилилась у фестиваль. Ми залучили спочатку виробників унікальних речей авторського виконання.
 

img_0884
 

– За професією ви дизайнер чи модельєр, чи це захоплення?
 

– Я не дизайнер і малювати зовсім не вмію. Все почалося з екстремальних видів спорту. Як? Я помітив, що існує потреба у спортивному одязі, який здебільшого купували за кордоном, але я завжди хотів щоб була можливість одягатися тут. Тому, ми з командою відкрили своє виробництво і почали випускати бренд спортивного одягу для активних людей. Далі ми дійшли до того, що почали розробляти все самостійно, почали співпрацювати тільки з українськими дизайнерами. Ми виробляємо все у Франківську.
 

Чи не було лячно вперше без певного досвіду організовувати арт-фестиваль у Івано-Франківську?
 

– Було більше цікаво, аніж страшно. До того я відвідував схожі заходи, тому мені було цікаво, як відреагує франківська публіка на дійство, було цікаво дізнатись про сам процес організації. Коли вперше організовували ярмарок, розуміли, що у нас мало часу, можливо саме через це ми не змогли подати все так, як хотілось. Проте, цього разу виділили вдосталь часу на підготовку, до того ж, змінили погляди на самопідготовку, опираючись на досвід.
 

Програма фестивалю досить різнобічна та насичена. Як вдається поєднати все в один захід?
 

– Цього разу ми багато чого відсіяли і вибрали найкраще. При виборі керувалися тим, чим живе франківець. Банально запитували у знайомих та друзів, кого б їм було цікаво послухати.
 

3
 

Ви сказали, що буде запрошено багато гуртів. Хто саме приїде?
 

– До нас приїдуть «Zapaska», «Tik Tu», «Semmar», «НастяЗникає» –  чотири гурти, які будуть хедлайнерами свята двох днів. Будуть письменники, зокрема Тарас Прохасько, Марк Лівін, який теж колись жив у Франківську. Буде багато локальних бізнесменів.
 

– Як відгукуються гурти, письменники та бізнесмени на запрошення?
 

– Насправді, можна поділити цих людей на більш відомих та менш відомих, проте всі вони відгукуються однаково. Відверто кажучи, для мене це було здивування. Мені не говорили, що подумають, а тільки, що двома руками «за».
 

Як вдається у фінансовому плані організувати фестиваль?
 

– Ми проводимо захід за власні кошти. Зараз залучаємо інформаційних партнерів, які допомагають нам з просуванням цього. Насправді, найбільша проблема не в грошах, хоча вона теж важлива. Проблема у сприйнятті людей, у тому настільки вони проінформовані, тому для нас дуже важлива підтримка медіа.
 

4
 

Яка аудиторія арт-фестивалю?
 

– Минулого разу у мене було здивування, ми гадали, що прийде тільки молодь, коло наших знайомих, але було і багато людей старшого віку, на яких ми зовсім не очікували, під яких навіть не була розроблена програма.  Приємно вражає той факт, що старші люди теж хочуть дізнаватися чогось нового. Молодь теж повинна на когось рівнятися, тому якщо є старші люди, які хочуть чогось досягли та мають, що показати – всі братимуть з них приклад.
 

– Де відбудеться фестиваль цього разу та що чекає на гостей?
 

– Цьогорічне дійство відбудеться у народному Домі «Просвіта». Ми запланувати програму на два дні. Протягом цього часу діятиме виставка, де можна ознайомитися із продукцією, будуть  воркшопи (колективний навчальний захід, учасники якого отримують нові знання та навички в процесі динамічної групової роботи – автор) від виробників, гість не просто купує, а дізнається як виготовлюється цей продукт. В суботу буде проводитися бізнес-дискусія на тему «Бізнес, як інструмент змін у Івано-Франківську», будемо обговорювати та аналізувати куди рухається Івано-Франківськ. Потім все плавно перейде у поетичні читання. Ми вирішили не фокусуватися лише на роботах письменників, тому що для них теж цікаво висловити свою думку про місто, а людям їх послухати, і далі все виллється у музичну програму. Наступного дня теж відбудуться дискусії, але вже не такі серйозні, на тему візуального арту в Івано-Франківську. Будуть літературні читання, дискусії поетів з інших міст, які жили, або вже зараз живуть у Франківську і як вони бачать розвиток міста. І на завершення відбудеться вечірка.
 

8
 

– Як плануєте розвивати фестиваль надалі? Чи є вже плани?
 

Насправді ми вже маємо план, як надалі розширити цей захід. Нам дуже подобається фестиваль, який відбувається у Кам’янці-Подільському, це «Республіка», сенс якого у тому, щоб на всі вилучені кошти використовувати та допомагати місту. У нас теж є таке у планах, ми вже частково знаємо як це зробити, масштабувати. Плануємо спробувати вже у теплій порі року.
 

Сніжана САМАНЧУК   

 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *