Андрій Шевчук: «Я з дитинства мріяв про червону пожежну машину»

Про діяльність пожежної частини міста, професію рятувальника та екстремальні події поговорили із начальником караулу ДПРЧ № 1 Івано-Франківська – Андрієм Шевчуком. Які найпоширеніші причини загорання, проблеми з якими стикаються у роботі пожежники та як вдається опанувати себе у критичній ситуації. Про все це та більше читайте у сьогоднішній розмові.
 
IMG_3016
 
– Андрію, розкажіть про специфіку вашої роботи?
 
У зв’язку із соціальними та технічними умовами на пожежників сьогодні покладається дуже багато завдань різного характеру. Стереотип класичного пожежника, який тільки рятує від вогню, відійшов вже у минуле, оскільки навантаження на нас дуже різнопланові: психологічні, фізичні та моральні. Ми співпрацюємо із різними соціальними групами, нас залучають для надання різнотипної допомоги. Пожежі трапляються постійно. Бувають у екосистемах, житлових масивах, інколи у промислових.
 
– Чому ви вирішилти обрати саме цю професію?
 
– Ще з дитинства я хотів стати пожежником. У своїх наївних мріях малював великі червоні машинки. Вже у післяшкільному віці я твердо знав, що хочу бути пожежником. Відслужив строкову службу, де багато дізнався про діяльність пожежної охорони. Спочатку я десять років працював командиром відділення, а зараз я начальник караулу.
 
IMG_3024
 
Чи памятаєте свій перший рятувальний виїзд?
 
Пригадую палаючу квартиру. Загорання у шафі-купе. Температура була дуже високою. Я запам’ятаю це на все життя. Тоді було не те, що страшно, я просто відчував велику відповідальність. За це я і люблю свою роботу.
 
– Як вдається не розгубитися під час пожежі?  
 
Пожежник повинен керуватися двома факторами – самоконтроль та самопідготовка. Готуватися потрібно постійно, як у моральному плані, так і у фізичному. Потрібно вміти діяти правильно у будь-якій ситуації, використовувати ті сили, які маєш, не боятися прийняття рішення. Я завжди наголошую, що людина повинна займатися над собою, не зважаючи на рівень, який уже досягнутий.
 
IMG_3019
 
Чи були випадки, коли під час пожежі було страшно і опускалися руки?
 
Страшних ситуацій було багато, але ми ніколи не відступали, не робили кроку назад. Ми завжди йшли до кінця.
 
Що ви відчуваєте, коли бачите, що під час пожежі для людей ви єдина надія?
 
– В цей момент хочеться стримати паніку у людей. Я просто роблю свою роботу і не роблю акценту на тому, що я рятівник. Але прикро, коли часто можна почути негативні відгуки у адресу пожежника, мовляв, пожежники завжди без води і довго їдуть. На це я кажу, що потрібно спробувати попрацювати на нашому місці, тоді зрозумієте, чи це просто. Часто у стані шоку та паніки людям декілька хвилин видаються вічністю, тому здається, що пожежники довго їдуть. У нас не буває такого, щоб машини були без води, чи без пального.
 
IMG_301
 
– Які найчастіші причини пожежі у Івано-Франківській області?
 
По-перше, це екосистеми. Люди підпалюють суху траву, залишають горіти і йдуть. На жаль, вони не розуміють, що траву не потрібно випалювати вщент. У місті, причинами пожежі слугують соціальні моменти: загорання їжі, залишений недопалок, погане з’єднання електроприладів. Все це через байдужість, яка дорого коштує.
 
– Розкажіть, чи бували за вашого досвіду екстремальні порятунки від пожежі?
 
Найвище, де мені доводилося тамувати полум’я – це 13 поверх. Тоді ми по сходовій клітці прокладали магістральну лінію.
 
– Що заважає роботі, з якими проблемами стикаєтеся?
 
Проблема для нас – це припарковані під вікнами автівки та прибудинкові санітарні зони. Буває таке, що власники грядок нарікають на нас, мовляв ми пошкоджуємо їхні рослини. А те, що у людей квартира палахкотить для них не важливо?
 
IMG_3027
 
– Який графік роботи у пожежника?
 
– Начальник караулу працює одну добу, а три – відпочиває. Та в реальному житті виходить по-іншому: я відпочиваю тільки добу, решту часу забирають наради при керівництві, робота із документами.
 
– Така професія потребує хорошої фізичної підготовки. Як тренуються пожежники?
 
– У нас постійно відбувається підготовка і тренування. Кожної зміни проводимо заняття із спецпідготовки, працюємо із пожежно-технічним озброєнням, ми постійно тренуємося.
 
– Яка ситуація із технічним оснащенням пожежної частини?
 
Вся техніка справна і ми намагаємося доглядати за нею як слід. Маємо спорядження, нещодавно отримали спеціальне взуття, рукавиці та каски. Добре, що керівництво намагається нам допомагати. Ми розуміємо, що зараз в пріоритеті держави – Схід. Нам допомагають німці, які надали для пожежної частини сучасний новий автомобіль.
 
IMG_3012
 
– Які найяскравіші моменти роботи пригадуєте?

 
– Особливими завжди є пожежі у підвальних приміщеннях. Там можна побачити, як відбуваються всі процеси горіння та фізико-хімічні реакції. Все як у фільмах: вогонь гуляє у коридорах, все металеве – червоне. Ми притискаємося до землі і повзаємо. Таке видовище не для слабонервних, це пікова ситуація.
 
– Що побажаєте франківцям?
 
Закликаю бути в міру безпечними. Часто біди трапляються від неуважності. А ще, щоб водії надавали можливість проїзду, не робили затори для рятувальних машин, не блокували під’їзди та залишали трішки місця під вікнами будинків. Це може допомогти врятувати чиєсь майно, а може і життя.
 
Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *