Тоня Матвієнко: “Музика надихнула мене на створення образу”

Проект «Antonina Project» утворений відомою українською співачкою Тонею Матвієнко та саундпродюсером Олександром Шульгою. Нова платівка формації складається з дванадцяти композицій. «Antonina» являє собою присвяту її рідній бабусі, яка свого часу привила онуці любов до народних пісень та автентичних мотивів. Співачка зібрала у ньому справжній мікс фольку та сучасної електронної експериментальної музики. У записі платівки було використані екзотичні музичні інструментів, серед яких: дримба, дуда, телинки, діджиріду та багато інших, а доповнив загальну картинку вокал Тоніної бабусі, записаний ще у 70-х роках та оцифрований нині.Офіційний кліп проекту знятий режисером Олегом Борщевським. Відео у стилі stop-motion було на композицію нового альбому – пісню «Сірії гуси».
 
Більше про проекти, сім’ю та альтернативну музику читайте у розмові із українською співачкою – Тонею Матвієнко.
 
6fdi2p54vze
 
– Розкажіть про створення та ідею проекту «Antonina Project».
 
Це окремий проект від Тоні Матвієнко, оскільки у «Antonina Project» задіяні і музиканти і ді-джеї, тут я не одна співачка. На весні 2016-го року ми презентували кліп на пісню «Сірії гуси». З цією композицією я хотіла поїхати на Євробачення презентувати країну. Незважаючи на те, що я не пройшла відбір, це було гарне промо для мого проекту «Antonina Project». Така експериментальна музика виховує смак.
 
– Який проект та яка музика вам ближча?
 
Мені близькі два проекти. Я в будь-якому випадку залишаюся Тонею. В житті я співаю здебільшого поп-пісні, а в «Antonina Project» – народна пісня, веснянки. У них різне відчуття музики та образи та, а Тоня однакова всюди. Хоча я ще не зовсім вжилася в цю музику, але з кожним виступом я звикаю і адаптуюсь. Я хочу, щоб молодь почула ці пісні.
 
antonina_project_1-jpg-pagespeed-ce-mflbeuhx6r
 
– Що нового для вас було у цьому проекті? Помітний новий образ.
 
Потрібно було запам’ятати де мені вступати у пісні, оскільки я звикла до класичного варіанту, де чергуються куплет і приспів. У цьому проекті такого немає. Щодо нового образу, він був придуманий мною. У альбомі «Antonina Project» є родове дерево, елемент фундаменту. Я співаю в оригінальній корсетці, яку я взяла в музеї Івана Гончара. Потім я зробила таку копію і пошила для себе. У проекті все символічно поєдналося. Музика надихнула мене на створення образу.
 
– У ваших проектах присутній елемент, як ви самі згадали, родинного фундаменту. Чому так відважно демонструєте своє сімейне дерево для загалу?
 
– Мені є ким гордитися, що показувати та розповідати. Про ці речі потрібно завжди говорити, оскільки родина – це найбільша цінність в нашому житті. Близьких. Моєї бабусі вже давно немає, тому навіть заздрю сім’ям, де є бабусі та прабабусі.
 
11384
 
– Як ви проводите дозвілля?
 
– Зараз з цим трохи складно, бо коли з’являється маленька дитина у родині, весь світ і час обертаються навколо неї. Я роблю все, щоб встигати бути з донькою і паралельно працювати, але якщо є вільний час, то намагаюся подарувати його коханому чоловіку та друзям.
 
– Ким мріяли стати в дитинстві?
 
– Я завжди мріяла бути співачкою. Нещодавно навіть в архівах національного ТБ знайшла відео, де у мене беруть інтерв’ю з таким самим запитанням. Тоді мені було дев’ять років. Моя відповідь і спогади про дитинство мене не підвели.

 
e4c3ca43dc48ad5a5af7e7b8cc5a5c1d
 
– Як вдалося продовжити жіночу лінію артистів?
 
– Я дочка великої співачки, яка унаслідувала генами прекрасний голос і почала справу з її творчості. Складно стати відомим не через маму, скоріше знайти своє покликання в творчості, виділятися, запам’ятовуватися, ну і, звичайно ж, фінансова підтримка – дуже важлива складова. І головне, просто почати робити хоча б невеликі кроки та йти до своєї мети. Я вступила на другу вищу освіту (спеціальність – народний спів), стала солісткою Київського камерного оркестру, записала першу-другу пісню, зняла відеокліп – і все це стало для мене фундаментом мого подальшого розвитку, який почався у 2011 році з телепроекту «Голос країни».
 
– Розкажіть більше про свою участь у проекті «Голос країни?
 
– Цей проект став вирішальним, доленосним проектом в моєму житті. Я стала найбільш обговорюваним учасником шоу. Голосування прихильників такого масштабу дало мені щасливий квиток у майбутнє, за яке я схопилася обома руками і не відпускаю до сьогоднішнього дня.

 


 

– Чи мріє Ваша старша донька продовжити сімейну справу?
 
– Артистом потрібно народитися. Уляна мало над цим працювала і цього бажання я ніколи не бачила в ній. Змушувати не буду, бо в таких справах це не спрацює. Сподіваюся тепер на молодшу (сміється).
 
– Які асоціації з Івано-Франківськом?
 
– Телезин (Віталій Телезин – відомий український саундпродюсер) і Наталка Дзеньків (співачка LAMA).
 
Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *