29 жовтня у Івано-Франківську відбулася просвітницька конференція «TEDx Ivano-Frankivsk Women» про ідеї та власний досвід успішних людей, кроки до цілі та труднощі на шляху до реалізації задуманого. Цього року 11 жінок представили різні сфери діяльності та розповіли історії успіху. Організатори кажуть, що такі зустрічі сприяють народженню нових проектів.
 
Ми ж поговорили про «TEDx Ivano-Frankivsk Women» із Михайлом Джоголою – керівником організаційної команди проекту. Більше про закулісні моменти підготовки проекту та пошук спікерів читайте у розмові.
 
img_7823
 
– Михайле, ви вже не вперше займаєтеся організацією «TEDx». Розкажіть, що цей проект для вас? Чому ви вирішили займатися організацією проектом саме такого формату?
 
– «TEDx» для мене – це чудовий варіант неформальної освіти. Близько п’яти років тому, коли я був ще студентом, мене цікавили різноманітні сфери і я шукав для себе різні курси. Тоді такий формат освіти тільки зароджувався, тому великого вибору тематичних курсів не було. Пригадую, тоді ролики від «TED» по 18 хвилин були для мене відкриттям. Я дізнався, що існує «TEDx Львів», після чого мені захотілося створити щось схоже у Івано-Франківську. Ми «загорілися» тією ідеєю, але чомусь воно у нас не вийшло. Вже у 2013-му році мені запропонував організовувати «TEDx» Діма Романюк, котрий мав на це ліцензію, і я погодився. Спочатку я займався тільки організацією дня події, відповідав за все, що відбувалося у залі. Вже під час другого «TEDx» у 2015-му році до попереднього завдання додалися ще зйомки роликів, промо-кампанії та промо-акції. Дівчата організаторки ще минулого року запропонували зробити «TEDx Івано-Франківськ-2016 Women». Я почав координувати цей процес.
 
– Організація проекту забирає багато часу. Чи встигаєте ви займатися іншими справами?
 
Думаю, що більшість людей живе аналогічно, тобто поєднує декілька занять одночасно. Якщо правильно планувати свій час, то проблем не виникає. Я займаюся журналістськими розслідуваннями. Незважаючи на те, що у мене немає прив’язки до робочого місця, але є чіткий дедлайн, через який доводиться працювати і вночі. Всі 20 людей, котрі організовують «TEDx» також мають іншу безпосередню роботу. Можливо це і втомлює, але не залишає без хорошого результату.
 
img_7836-1
 
– Цього року за спікерів ви обрали тільки жінок. Розкажіть про це рішення.
 
– Цьогорічний «TEDx» відбувся втретє у Івано-Франківську. Попередні два були стандартними, а цього року ми зробили «Women». Цей проект не тільки для жінок, але так склалось, що наші спікери – жінки. Акцент робиться на історії успіху жінок, на ідеях, які варто поширювати у суспільстві.
 
– Хто приходить послухати спікерів «TEDx»?
 
Приходять люди, котрим цікаво почерпнути нову інформацію, яка опирається на досвід реальних людей. Ми запрошуємо спікерів, котрі розказують про власний досвід, про те, що пережили, у чому вони успішні, та як заробляють гроші. Гадаю, що такі розмови народжують нові проекти.
 
– Чи були спікери, котрі відмовилися від виступу?
 
– Минулого року один із спікерів в останній момент повідомив про те, що не зможе приїхати з особистих причин. Це був Майкл Щур, котрий вже цього року погодився стати ведучим, так би мовити, компенсував попередню ситуацію.
 
img_7859
 
– Яким чином відбувався пошук та відбір спікерів?
 
– Обрали людей, котрих, в першу чергу, було б цікаво послухати нам. Ми радилися із друзями, робили опитування між знайомими. 5-6 спікерів було затверджено ще задовго до того, як ми взяли ліцензію на конференцію. Вийти на зв’язок можна з будь-якою людиною, потрібно тільки захотіти. Були й люди, котрі відмовилися від виступу цього року, але чекатимемо їх наступного.
 
Яких зусиль організаторам потрібно докласти для створення «TEDx»?
 
Проект зробити складно, він потребує багато ресурсів, часу та зусиль. Приємно, що люди відгукуються і допомагають у різних організаційних деталях. Труднощі – це стандартний момент всіх проектів, які робляться своїми руками не заради грошової вигоди, а заради якісного продукту. Було важко знайти партнерів. Людям не просто пояснити, що ми на цьому не заробляємо. Гроші витрачаємо на гарну картинку: зйомки відео, сайт, надрукована інформація, кава для гостей тощо. Найважче, що було за останні три місяці, це пояснити людям, що наші відвідувачі не тільки жінки, що ми не феміністи.
 
Мрію побачити «TEDx» із глядацької зали, а не за кулісами чи з екрану. Було б добре, якби до нашої команди приєдналися нові люди. Вже було декілька ідей, щоб організувати університетський «TEDx», в чому ми можемо допомагати.
 
Сніжана САМАНЧУК
 

ПОДІЛИТИСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *